Yükselen burç nedir? Yükselen burç nasıl hesaplanır? Yükselen burç özellikleri, uyumu nasıldır?
Yükselen burç nedir sorusunu merak edenler için: Her insan doğduğu anda o günün tarihine göre Güneş’in bulunduğu burç, o kişinin öz burcudur. Gökküre çevremizde 24 saatte bir devir yapar. Yaklaşık olarak iki saatte 30 derece, yani bir burç, doğudan batıya doğru ilerler.
Doğum anında doğu ufkunda yükselen bir burç vardır. Kişi dünyaya gelip ilk nefes aldığında doğu ufkunda bulunan burç o kişinin yükselen burcu olarak kabul edilir. Yükselen burcun bilinmesi için kişinin doğum saatinin, doğduğu boylamın ve enlemin bilinmesi gerekir. Boylamlara göre ortaya çıkan saat farkları çok önemlidir. Aynı saatte, aynı günde ama farklı boylam dereceleri olan yerlerde doğan kişilerin yükselen burçları da farklı olacaktır. Doğum saati ne derece hatalıysa, yükselen burç ve evlerin konumları da o derece de hatalı olacak ve yaşanılan olaylar doğru yorumlanamayacaktır. Yükselen burç en az insanın öz burcu kadar etkilidir, yaşanılan olayları ve kişiliği etkiler. Hatta hayatın ikinci yarısında öz burçtan daha fazla etkili olduğu düşünülmektedir. Kişi hayatının ikinci yarısında yükselen burcunun özelliklerini daha fazla taşımakta ve ona göre davranmaktadır. İnsanların yaşlandıkça kişiliklerinin değişmesinin nedeni budur.
Yükselen burç fiziksel görünümünüzü ve dışarıya yansıttığınız duygu, düşünce ve tavırlarınızın belirleyicisi olduğu gibi yaşanılan olayların da başlangıç noktasıdır. Doğum anında içinde Ay’ın bulunduğu burç duygu dünyanızı, Güneş’inizin bulunduğu burç da kişiliğinizi yansıtır.Yükselen burç bilinmeden bir haritanın yorumlanması doğru olamayacaktır. Yükselen burç doğum haritasında birinci evdeki burçtur. Diğer ev ve burçlar da buna göre sıralanırlar. Evlerin yerleştirilmesi için “Dalton’s Table of Houses” isimli ev tablolarını gösteren kitaptan yararlanmanız gerekiyor. Evlerin kapsadığı dilimler dünyanın çeşitli yerlerinde farklıdır. Bütün evler eşit değildir. Başlangıç ve bitiş noktaları farklı derecelerde olabilir.
Doğru ev tablosunu yerleştirebilmek içinde doğum yerinin enlem derecesini bilmek şarttır. Yükselen burç ASC noktası olarak kabul edilir, doğumun gerçekleştiği enlem ve boylam derecesine göre evler horoskopa yerleştirilir.
Bu durumda yükselen burç bilinmeden bu işlem yapılamaz. Bu nedenle yorumlanan doğum haritalarında saatin ve yerin önemi büyüktür. Bunu bir örnekle açıklayalım: 3 Nisan’da gece saat 02.15’de İstanbul’da doğan bir kişiyle, yine 3 Nisan’da gece 02.15’de Erzurum’da doğan bir kişinin yükselenlerini hesap edelim. Hesaplamayı yaptığımızda Erzurum’da doğan kişinin yükselenini Kova olarak bulurken, İstanbul’da doğan kişinin yükselenini Oğlak olarak buluruz. Bunun nedeni aradaki saat farkıdır.
İstanbul ile başlangıç meridyeninin geçtiği Greenwich arasında 2 saat fark vardır. Size sunduğumuz arka sayfalardaki yükselen burç tabloları İstanbul’a göre düzenlenmiştir. Sunulan cetvellerde doğum gününüzle, doğum saatinizin kesiştiği noktada belirtilen burç, sizin yükselen burcunuzu ve derecesini gösterecektir. Doğum yeriniz İstanbul’un doğusundaysa aradaki saat farkını doğum saatinize ekleyerek, İstanbul’un batısında doğmuşsanız aradaki saat farkını doğum saatinizden çıkararak astrolojik doğum saatinizi bulmuş olursunuz. İstanbul ile diğer iller arasındaki saat farkları arka sayfalarda yer alan 1. tabloda size sunulmuştur. En doğrusu bir atlas yardımıyla doğduğunuz boylam (meridyen) ile İstanbul’un bulunmuş olduğu boylam arasındaki farkı hesap edilmelidir. Her boylam arasında 4 dakikalık zaman farkı olduğunu düşünerek bulduğunuz değeri 4’le çarpmalı, bulduğunuz zaman farkını doğuda iseniz doğum saatinize eklemeli, batıda iseniz doğum saatinizden çıkarmalısınız.Cetvellerde verilen yükselen burç dereceleri İstanbul ve aynı enlemdeki (paraleldeki) doğum yerleri için geçerlidir. Kişinin doğum yeri İstanbul’dan kuzeydeyse, yükselen burç derecesinden her enlem için 2 derece çıkarmanız, eğer güneydeyse her enlem için 2 derece eklemeniz gerekecektir.
Doğduğunuz saatte yaz saati uygulanmışsa doğum saatinizden 1 saat çıkarmanız ve hesaplamalarınızda bunu da dikkate almanız gerekiyor. Türkiye’de uygulanan yaz saatleri arka sayfalarda yer alan 2. tabloda size sunulmuştur.